Alla konstverk kan ses i större format om du klickar på bilden.

 

 

 

 

 

Minnena från Cinque Terre

 

 

Jag besökte området som tonåring vid en av pappas målarresor första gången 1968 och blev betagen. Det är lätt att förstå att många konstnärer sökt sig till området och låtit sig inspireras.

Utmed en kuststräcka invid Liguriska havet ligger dramatiskt fastklamrade längs branta vinberg fem små städer. Alla ligger väl skyddade i var sin vik. Byarna, som är medeltida är små och med cirka 300 till 600 innevånare, är mycket väl bevarade med små vackra hus, smala gränder och en atmosfär som är klart lugnande på en stressig svensk.

Vad gör man då?
Ett måste är att vandra i bergen mellan byarna på åsnestigar genom olivlundar och dramatiskt arrangerade vinodlingar längs de branta bergssidorna.

Här kan vi upptäcka människorna, som lär härstamma från de gamla etruskerna, husen, bergen, de små byarna och liguriska havet. Varför inte sitta på en terrass nära havet och njuta av Zto. Njut av traktens vin och avsluta med en lokal Grappa!

Cinque Terre är en plats att inspireras av precis som Pernbygruppens konstnärer gjorde på 60-talet.

Byarna som ingår i Cinque Terre, beläget strax norr om La Spezia, är från norr till söder Monterosso al Mare, Vernazza, Corneglia, Manarola, Riomaggiore.

Havet längs området är ett marint reservat och området är av UNESCO definierat som 'Humanity's World Heritage'. Speciellt för området är vinet Sciacchetrà ett kraftfullt unikt dessertvin som det enligt min gode vän Emilio Delle Piane i Monterosso går åt 12 kilodruvor/liter mot det torra vita vinet “Cinque Terre” som har 1 kg druvor/liter.
Håkan Carlberg