Minnena från Montenegro.

 

Alla konstverk kan ses i större format om du klickar på bilden.

 

 

 

 

"Jag reser inte för att måla. Det är ett härligt sätt att leva bara. Själva målningen är en biprodukt av upplevelsen. Först gör jag själva resan, sedan upplever jag den igen och igen när jag sitter här, eller i ateljén på Öster, och målar. Utan den biprodukten skulle Bengt som vi vanliga semesterresenärer bara kunnat dokumentera resorna med några färgbilder".

"Här ligger torget som han älskar, där han känner varje hus och dagens alla rytmer." Foto: Dragan Babovic

Berättelsen från torget som han älskar

"Det bästa sättet för Bengt att minnas är vid staffliet. Nästan hela vintern har han hållit på med en stor olja från byn Herczeg Novi i Jugoslavien. Där var han i somras för femte gången. Motivet är torget. - Torget som han älskar, där han känner varje hus och dagens alla rytmer.

Han har flyttat några hus för att få full insyn över torget. Rader av patinerade tegeltak ramar in själva torget där både gravöl och promenadkonsert hålls samtidigt. Det är Bengts gode vän, "Doktorn" kallad, som är död. Stora kransar står lutade mot dörren i huset i hörnet av torget. De svartklädda serveringsflickorna ilar över kullerstenarna med faten fyllda.

Längre ned, i jämnhöjd med torgstånden, är bykrogen, där Bengt sitter med överblick över hela torget.

- Klockan elva är torghandeln slut, berättar han. Då har kvinnorna från bergsbyarna, som först färdats hela natten hit ned, sålt sina grönsaker, grisar och höns. Nu samlas de på krogen för att prata, det var månader sedan sist de sågs.
- En efter en kommer alla brevbärarna förbi. De tittar in här först; innan de beger sig upp i bergen. Sitter adressaten här kanske de spar kilometrar till ett ensligt beläget hus.

Så berättar han medan ett av hustaken får några tegelpannor till. Torgstånden, som han hämtar sin inspiration ifrån till varuhuset hemma har ännu inte fått färg".